- Baza wiedzy
- Konto i ustawienia
- Bezpieczeństwo konta
- Automatyczne dezaktywowanie nieaktywnych użytkowników
Automatyczne dezaktywowanie nieaktywnych użytkowników
Data ostatniej aktualizacji: 22 września 2026
Dostępne z każdą z następujących podpisów, z wyjątkiem miejsc, w których zaznaczono:
-
Marketing Hub Starter, Professional, Enterprise
-
Sales Hub Starter, Professional, Enterprise
-
Service Hub Starter, Professional, Enterprise
-
Data Hub Starter, Professional, Enterprise
-
Content Hub Starter, Professional, Enterprise
-
Smart CRM Professional, Enterprise
-
Revenue Hub Professional, Enterprise
Skorzystaj z ustawienia „Automatyczne dezaktywowanie nieaktywnych użytkowników” w swoim koncie HubSpot, aby co miesiąc automatycznie dezaktywować nieaktywnych użytkowników. Pomoże to zminimalizować zagrożenia bezpieczeństwa związane z tymi użytkownikami oraz usprawnić zarządzanie użytkownikami na koncie HubSpot. Dowiedz się więcej o dezaktywowaniu i usuwaniu użytkowników HubSpot.
Wymagane uprawnienia Do zarządzania nieaktywnymi użytkownikami wymagane są uprawnienia superadministratora.
Zarządzaj nieaktywnymi użytkownikami
- Na koncie HubSpot kliknij
ikonę ustawień w górnym pasku nawigacyjnym. - W menu po lewej stronie przejdź do sekcji „Bezpieczeństwo”.
- W górnej części strony kliknij kartę„ ” (Uprawnienia ).
- W sekcji [X] nieaktywni użytkownicy kliknij opcję Zarządzaj.
-
W prawym górnym rogu przełącznik „Automatycznie dezaktywuj nieaktywnych użytkowników z konta HubSpot ” będzie domyślnie włączony. Aby wyłączyć tę automatyczną funkcję, przełącz przełącznik w pozycję wyłączoną.
-
- W lewym górnym rogu pojawi się data następnej zaplanowanej dezaktywacji.
- W sekcji poniżej pojawią się następujące wskaźniki:
- Użytkownicy zaplanowani do dezaktywacji: liczba użytkowników, których automatyczna dezaktywacja jest zaplanowana na następną datę dezaktywacji. Dowiedz się więcej o tym, co dzieje się po dezaktywacji użytkownika.
- Użytkownicy wykluczeni: liczba użytkowników wyłączonych z dezaktywacji.
- W zakładce „Zaplanowane ” przejrzyj listę użytkowników przeznaczonych do automatycznej dezaktywacji.
-
- Domyślnie w tabeli wyświetleni zostaną użytkownicy, którzy ostatnio zalogowali się ponad 90 dni temu i którzy są albo zaplanowani do automatycznej dezaktywacji, albo z niej zwolnieni.
- Aby filtrować zawartość tabeli, w górnej części ekranu można kliknąć menu rozwijane, aby filtrować według daty ostatniego logowania, zestawu uprawnień, licencji lub statusu.
-
- Aby wykluczyć użytkownika z automatycznej dezaktywacji, w kolumnie „Status” wyłącz przełącznik. Jeśli masz użytkowników, którzy potrzebują dostępu do HubSpot tylko sporadycznie, możesz rozważyć wyłączenie ich z automatycznej dezaktywacji.
- W zakładce „Dezaktywowani ” przejrzyj listę użytkowników, którzy zostali dezaktywowani w ramach automatycznej dezaktywacji.
Dowiedz się więcej o automatycznej dezaktywacji
- Na początku każdego miesiąca HubSpot identyfikuje użytkowników, którzy nie byli aktywni przez ponad 90 dni.
- Superadministratorzy otrzymają powiadomienie e-mailem oraz na swoim koncie HubSpot o tym, którzy użytkownicy mają zostać dezaktywowani oraz o zbliżającej się dacie dezaktywacji.
- Pierwsze powiadomienie zostanie wysłane do wszystkich superadministratorów w pierwszym dniu roboczym miesiąca.
- Dwa tygodnie później wszyscy superadministratorzy oraz nieaktywni użytkownicy, których konta mają zostać dezaktywowane, otrzymają e-mail z przypomnieniem o zbliżającej się dacie dezaktywacji.
- Na dzień przed zaplanowaną datą dezaktywacji HubSpot wyśle ostatnie przypomnienie e-mailowe do wszystkich superadministratorów i nieaktywnych użytkowników.
- Aby zapobiec automatycznej dezaktywacji użytkownika:
- Użytkownik może zalogować się na swoje konto HubSpot przed datą dezaktywacji.
- Superadministrator może wykluczyćużytkownika z procesu automatyzacji.
- W ostatnim dniu roboczym miesiąca wszyscy użytkownicy, którzy nadal są nieaktywni lub nie zostali wyłączeni z procesu, zostaną dezaktywowani. Po zakończeniu procesu dezaktywacji superadministratorzy oraz dezaktywowani użytkownicy otrzymają wiadomość e-mail z potwierdzeniem.
Uwaga: status dezaktywacji użytkownika jest aktualizowany w momencie wysłania wiadomości e-mail z powiadomieniem. Na przykład, jeśli nieaktywny użytkownik zaloguje się na swoje konto, jego status dezaktywacji nie zmieni się natychmiast. Status ten zostanie zaktualizowany wraz z wysłaniem kolejnego powiadomienia e-mailowego.