Przejdź do treści
Uwaga: Tłumaczenie tego artykułu jest podane wyłącznie dla wygody. Tłumaczenie jest tworzone automatycznie za pomocą oprogramowania tłumaczącego i mogło nie zostać sprawdzone. W związku z tym, angielska wersja tego artykułu powinna być uważana za wersję obowiązującą, zawierającą najnowsze informacje. Możesz uzyskać do niej dostęp tutaj.

Wykonaj trwałe usunięcie w HubSpot

Data ostatniej aktualizacji: 28 września 2026

Dostępne z każdą z następujących podpisów, z wyjątkiem miejsc, w których zaznaczono:

Zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony danych, takimi jak ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO), osoby figurujące w Twoim koncie mają prawo zażądać usunięcia wszystkich swoich danych osobowych.

W takiej sytuacji przepisy dotyczące ochrony danych osobowych mogą wymagać trwałego usunięcia rekordu kontaktu z bazy danych, w tym historii śledzenia wiadomości e-mail, rejestrów połączeń, przesłanych formularzy oraz innych danych dotyczących interakcji i aktywności.

Ponadto niektórzy kontakty mogą zażądać trwałego usunięcia swoich danych, nawet jeśli nie jest to wymagane przez prawo. Zazwyczaj na takie wnioski należy odpowiedzieć w ciągu 30 dni. Prawo do usunięcia danych nie ma charakteru bezwzględnego i może zależeć od kontekstu wniosku.

Uwaga: mimo że funkcje te są dostępne w HubSpot,to Twój zespół prawny jest najlepszym źródłem porad dotyczących zgodności z przepisami w konkretnej sytuacji.

Wymagane uprawnienia Aby trwale usunąć kontakt, wymagane są uprawnienia „Trwałe usuwanie kontaktów ” oraz „Usuwanie kontaktów ”.

Zanim zaczniesz

Przed wykonaniem trwałego usunięcia należy zapoznać się z poniższymi informacjami:

  • Zapoznaj się z danymi i narzędziami, na które wpłynie trwałe usunięcie kontaktu.
  • W HubSpot trwałe usunięcie obejmuje funkcję listy zablokowanych. Oznacza to, że po trwałym usunięciu kontaktu nie będzie można w przyszłości ponownie dodać jego adresu e-mail (głównego lub dodatkowego) do konta za pośrednictwem interfejsu użytkownika HubSpot ani poprzez import. Funkcja ta opiera się na danych zanonimizowanych.
  • Trwale usunięty kontakt można ponownie dodać do konta tylko wtedy, gdy:
    • Kontakt wyśle formularz na Twojej stronie internetowej.
    • Kontakt wyśle wiadomość e-mail na połączoną skrzynkę odbiorczą. Skrzynka ta musi być połączona jako adres e-mail zespołu, a nie jako adres osobisty.
    • Kontakt zostanie dodany za pośrednictwem żądania API.
  • Gdy trwale usunięty kontakt zostanie ponownie dodany do konta, tworzony jest nowy rekord kontaktu. Poprzednia historia, powiązania i aktywność usuniętego kontaktu nie zostaną przywrócone.

Uwaga: dane osobowe kontaktu zostaną usunięte, ale zachowane zostaną zanonimizowane dane analityczne. Na przykład sesje tego kontaktu będą nadal widoczne w raporcie źródeł ruchu, ale nie będzie można zidentyfikować konkretnego kontaktu. Podobnie, jeśli wysłałeś wiadomości e-mail do tego kontaktu lub kontakt wypełnił formularz, dane analityczne nadal będą uwzględniane w statystykach skuteczności wiadomości e-mail (otwarcia, kliknięcia itp.) oraz liczbie przesłanych formularzy, ale informacje o tym kontakcie nie będą już wyświetlane.

Zrozumienie danych usuwanych po trwałym usunięciu

Gdy kontakt zostanie trwale usunięty, całkowite usunięcie danych może potrwać do 30 dni. Usunięcie to spowoduje usunięcie rekordu z Twojego konta. Spowoduje również usunięcie powiązań między rekordem kontaktu a jego wcześniejszymi interakcjami. Dowiedz się więcej o danych, na które wpłynie trwałe usunięcie.

Jeśli posiadasz konto Marketing Hub w wersji Starter, Professional lub Enterprise i utworzyłeś segment odbiorców, trwałe usunięcie kontaktu spowoduje również usunięcie tego rekordu z grupy odbiorców reklam. Dzięki temu kontakt nie będzie otrzymywał ukierunkowanych reklam z Twojego konta.

Uwaga: HubSpot nie usunie automatycznie żadnych komentarzy, które kontakt pozostawił pod Twoimi wpisami na blogu. Będziesz musiał ręcznie usunąć te komentarze.

Trwałe usunięcie kontaktu

Trwałe usunięcie można wykonać wyłącznie w przypadku pojedynczych rekordów kontaktów. Nie można przeprowadzać trwałego usuwania zbiorczo przy użyciu segmentów kontaktów lub przepływów pracy.

  1. Na koncie HubSpot kliknij Więcej, a następnie przejdź do CRM > Kontakty. Jeśli opcja Więcej się nie pojawia, przejdź bezpośrednio do sekcji CRM > Kontakty.
  2. Kliknij nazwę kontaktu.
  3. W panelu po lewej stronie kliknij opcję Działania, a następnie wybierz opcję Usuń.
  4. W oknie dialogowym zaznaczprzycisk opcji Trwałe usunięcie .
  5. W menu rozwijanym „ Wyślij e-mail z potwierdzeniem ” kliknij strzałkę rozwijaną i wybierz użytkownika, który otrzyma e-mail z potwierdzeniem trwałego usunięcia. Jest to opcjonalne.
  6. Kliknij „Usuń kontakt”, aby potwierdzić.

Trwałe usunięcie wcześniej usuniętego rekordu

Jeśli wykonałeś zwykłe usunięcie, a kontakt nadal znajduje się w koszu, możesz wykonać trwałe usunięcie, przywracając najpierw ten rekord.

  1. Na koncie HubSpot kliknij Więcej, a następnie przejdź do CRM > Kontakty. Jeśli opcja Więcej się nie pojawia, przejdź bezpośrednio do sekcji CRM > Kontakty.
  2. W prawym górnym rogu kliknij opcję „Działania”, a następnie wybierz „Przywróć rekordy”. Kosz otworzy się w nowej karcie lub oknie przeglądarki.
  3. Zaznacz pole wyboru obok rekordu, który chcesz przywrócić.
  4. W prawym górnym rogu kliknij przycisk „Przywróć”.
  5. W oknie dialogowym potwierdź liczbę kontaktów do przywrócenia. Kliknij „Przywróć”, aby potwierdzić.
  6. Po przywróceniu kontaktu postępuj zgodnie z powyższymi instrukcjami, aby trwale usunąć ten kontakt.

Czy ten artykuł okazał się pomocny?
Niniejszy formularz służy wyłącznie do przekazywania opinii dotyczących dokumentacji. Dowiedz się, jak uzyskać pomoc dotyczącą HubSpot.